vineri, 8 martie 2013

Spiruharet diplome



In expunerea sentintei de la Inalta Curte se arata ca prima instanta a respins exceptia inadmisibilitatii actiunii invocate de minister ca fiind neintemeiata, ”avand in vedere ca adresa emisa de ministerul parat arata expres ca acesta nu recunoaste oficial decat actele de studii emise pentru finalizarea unor programe de studii care au respectat legislatia in vigoare la momentul derularii lor, consecinta acestei adrese fiind refuzul ITM de a emite actul administrativ de numire in functia publica de inspector de munca a reclamantei, producand efecte juridice (…)” si a respins si contestatia reclamantei.
Pe fondul cauzei, prima instanta a constatata ca reclamanta s-a inscris la Universitatea ”Spiru Haret” specializarea sociologie-psihologie in 2004 si a finalizat studiile prin examenul de licenta din 2008 – forma de invatamant ID. Totodata, instanta de fond a retinut ca ”la data inmatricularii sale in anul I de studiu, specializarea sociologie-psihologie era autorizata sa functioneze provizoriu cu forma de zi si nu de ID (…), aceasta situatie fiind preluata si prin H.G. nr.1609/2004”. In acest context, prima instanta a interpretat ca, in lipsa mentiunii privind respectivul program de studii in cadrul unei specializari, nu da dreptul institutiei respective sa organizeze si sa desfasoare activitate la acea specializare, in respective forma de invatamant.
In ce priveste invocarea de catre reclamanta a dispozitiilor O.G. nr.10/2009, prima instanta a constatat ca aceasta are in vedere in mod special obligatii ale universitatii si vizeaza situatia studentilor inmatriculati in perioada 2005-2008, in anul I, la specializari cu forma de invatamant ID, tocmai pentru ca art.1 alin.1 din actul normativ se arata ca pentru forma de invatamant ID inceteaza scolarizarea la data intrarii in vigoare a ordonantei (23.08.2009), nefiind avuti in vedere cei care au finalizat studiile prin examene de licenta, inmatriculati in anul I, anterior anului 2005, fara a se putea retine, implicit, prin tacerea normei, ca cei care nu intra sub incidenta acesteia, benefiaza de recunoasterea diplomei.






Preluat de pe:

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu