joi, 7 martie 2013

procedura de recuperare a creantelor



Creantele pot fi recuperate fie prin intermediul formularii unei cereri pentru emiterea unei ordonante de plata, cerere reglementata de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 119/2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale, fie prin formularea unei cereri de deschidere a procedurii insolventei impotriva debitorului, in temeiul Legii nr. 85/2006 a insolventei.
Diferentele dintre aceste doua cai procedurale sunt esentiale: daca prima procedura asigura potential recuperarea creantei intr-un interval de timp mai redus, a doua procedura vizeaza fondul raporturilor 
juridice dintre parti, astfel incat, pe termen mediu, asigura o mai mare siguranta a recuperarii creantei.
Pentru alegerea variantei optime pentru recuperarea creantelor se va tine seama de o serie de factori, cum ar fi:
- cuantumul creantei,
- data scadentei acesteia,
- situatia economico-financiara a debitorului, respectiv stabilitatea acestuia,
- prezenta pe piata relevanta,
- cifra de afaceri etc.
Modalitati de recuperare a creantelor:
- plata benevola.
- darea in plata.
- compensatia.
- tranzactia.
- executarea silita.
- procedura insolventei.
Modalitatea de inregistrare a creantelor
Cererea de deschidere a procedurii insolventei – se depune la instanta de la sediul debitorului. In masura in care aceasta cerere este considerata de catre instanta ca intemeiata, debitorul nu contesta starea de insolventa ori contestatia acestuia este respinsa, instanta dispune deschiderea procedurii (in forma generala sau simplificata).
Cererea de admitere a creantei (declaratie de creanta) – trebuie sa fie inregistrata de catre creditor la instanta care a dispus deschiderea procedurii, cu respectarea termenului-limita stabilit de catre judecatorul sindic – maximum 60 de zile de la deschiderea procedurii.
Pentru formularea cererii de deschidere a procedurii insolventei impotriva debitorului trebuie indeplinite anumite conditii si anume:
- existenta unei creante certe, lichide si exigibile.
- sa fi trecut peste 30 de zile de la momentul la care creanta a devenit exigibila.
- creanta sa depaseasca valoarea-prag impusa de lege (minim 10.000lei sau, in cazul creditorilor salariati ai debitorului, 6 salarii medii pe economie).
- debitorul sa se gaseasca in stare de insolventa.
Procedura Somatiei de Plata este reglementata de Ordonanta 5/2001 si reprezinta o procedura judiciara mult simplificata, prin intermediul careia creditorii isi pot recupera “creantele certe, lichide si exigibile, ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris, ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii”
Instanta competenta este instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta, anume fie instanta de la domiciliul debitorului, fie instanta de la locul nasterii creantei sau instanta de la domiciliul creditorului.
Cererea se depune in atatea exemplare cati debitori sunt chemati in judecata si un exemplar pentru instanta, avand atasate copii de pe documentele doveditoare. Pentru solutionarea cererii, judecatorul dispune citarea partilor, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila referitoare la pricinile urgente, pentru explicatii si lamuriri, precum si pentru a starui in efectuarea platii sumei datorate de debitor ori pentru intelegerea partilor asupra modalitatilor de plata.
Concilierea prealabila
Potrivit Codului de procedura civila, care instituie procedura generala privind recuperarea creantelor, inainte de initierea unei actiuni in instanta, creditorul trebuie sa incerce sa solutioneze problema in mod amiabil cu debitorul. In acest sens, creditorul trebuie sa comunice o notificare scrisa debitorului, prin care sa-l invite in scopul solutionarii amiable a problemei. Notificarea trebuie sa includa, drept anexe, toate documentele ce atesta creanta creditorului, si trebuie transmisa cu cel putin 15 zile inainte de data propusa pentru intalnire. Daca partile reusesc sa rezolve problema in mod amiabil, atunci debitorul va plati suma datorata si nicio actiune nu va mai fi introdusa in instanta.
In cazul in care partile nu ajung la o intelegere, sau daca partile ajung la o intelegere, pe care debitorul o incalca, atunci creditorul poate introduce o actiune in instanta, la care va anexa toate documentele ce atesta faptul ca partile au incercat sa solutioneze problema amiabil inainte de introducerea respectivei actiuni. In lipsa unor asemenea dovezi, actiunea va fi respinsa de instanta.
 
 




Preluat de pe:
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu