vineri, 8 martie 2013

Diploma spiru haret



Ministerul obligat să vadă diplomele de la Spiru Haret



În expunerea sentinţei de la Înalta Curte se arată că prima instanţă a respins excepţia inadmisibilităţii acţiunii invocate de minister ca fiind neintemeiată, ”având în vedere ca adresa emisă de ministerul pârât arată expres că acesta nu recunoaşte oficial decât actele de studii emise pentru finalizarea unor programe de studii care au respectat legislaţia în vigoare la momentul derulării lor, consecinţa acestei adrese fiind refuzul ITM de a emite actul administrativ de numire în funcţia publică de inspector de muncă a reclamantei, producând efecte juridice (…)” şi a respins şi contestaţia reclamantei.

Pe fondul cauzei, prima instanţă a constatat că reclamanta s-a înscris la Universitatea ”Spiru Haret” specializarea sociologie-psihologie în 2004 şi a finalizat studiile prin examenul de licenţă din 2008 – forma de învăţământ ID. Totodată, instanţa de fond a reţinut că ”la data înmatriculării sale în anul I de studiu, specializarea sociologie-psihologie era autorizată să funcţioneze provizoriu cu forma de zi şi nu de ID (…), această situaţie fiind preluată şi prin H.G. nr.1609/2004”. În acest context, prima instanţă a interpretat că, în lipsa menţiunii privind respectivul program de studii în cadrul unei specializări, nu dă dreptul instituţiei respective să organizeze şi să desfăşoare activitate la acea specializare, în respectiva formă de învăţământ.

În ce priveşte invocarea de către reclamantă a dispozitiilor O.G. nr.10/2009, prima instanţă a constatat că aceasta are în vedere în mod special obligaţii ale universităţii şi vizează situaţia studenţilor înmatriculaţi în perioada 2005-2008, în anul I, la specializări cu formă de învăţământ ID, tocmai pentru că în art.1 alin.1 din actul normativ se arată că pentru forma de învăţământ ID încetează şcolarizarea la data intrării în vigoare a ordonanţei (23.08.2009), nefiind avut în vedere că cei care au finalizat studiile prin examene de licenţă, înmatriculaţi în anul I, anterior anului 2005, fără a se putea reţine, implicit, prin tăcerea normei, că cei care nu intră sub incidenţa acesteia, benefiază de recunoaşterea diplomei.
 
 




Preluat de pe:
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu