joi, 7 martie 2013

onorariu avocat



În primul rând, trebuie să știți că, in conformitate cu prevederile Legii 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat și ale Statutul profesiei de avocat , onorariile și cheltuielile pentru un proces sunt două lucruri diferite, dar amândouă cad în sarcina clientului, acesta fiind ținut prin contract să le achite.
Onorariu avocat. Reprezintă plata datorată avocatului pentru timpul și efortul intelectual alocate administrării cauzei dumneavoastră, indiferent că e vorba de acordarea de consultanță și/sau asistare juridică și/sau reprezentare juridică.
Onorariu avocat de succes. Deși avocații au doar o obligație de diligență față de client (de a depune toate eforturile profesionale, în urmărirea interesului clientului) și nu una de rezultat (niciun avocat nu poate garanta legal rezultatul unui proces), legea permite ca, de comun acord, avocatul și clientul să prevadă în contractul de asistență juridică și un onorariu de succes, dacă se obține rezultatul dorit de client și scontat a fi obținut de avocat.
Onorariul de succes este suplimentar față de onorariul datorat avocatului pentru angajarea cauzei, nu îl inlocuiește pe acesta.
Legea interzice așa-numitele ”pacte de quota litis”, adică înțelegerile prin care clientul și avocatul ar stabili un onorariu care să se plătească integral la sfârșitul procesului/demersului juridic, ca procent din ceea s-a obținut/realizat prin hotărâre/contract, indiferent că e vorba de bani sau bunuri (imobile sau mobile).
Cheltuielile reprezintă costul logistic al procesului, al administrării cauzei juridice de către avocat, mai precis costurile aferente taxelor de timbru și timbrelor judiciare, taxe de copiere a actelor din dosar, taxe poștale, cheltuieli cu deplasările avocatului la instanțe și alte autorități în interesul clientului, costuri telefon și fax în interesul clientului, legalizări, apostilări, traduceri şi orice alte operațiuni contra cost, ocazionate de bunul mers al cauzei încredințate avocatului. La momentul semnării contractului, solicităm un avans în contul cheltuielilor procesului.




Preluat de pe:
0745150894
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu