joi, 7 martie 2013

Marci desene



Art.9 din Legea nr.129/92 privind protecţia desenelor şi modelelor industriale “obiectul cererii poate fi înregistrat în măsura în care constituie un desen sau un model industrial, în sensul Art.2, este nou şi are un caracter individual”.

Desenul industrial [Art.2 d] este aspectul exterior al unui produs sau a unei părţi a acestuia, redat în două dimensiuni şi definit de linii, contururi, formă, textură, ornamentaţii şi culori. Prin desen industrial se înţeleg, de exemplu, reprezentări grafice şi motive concepute pentru a fi realizate pe hârtie, masă plastică, ţesături, porţelan, ceramică sau lemn,

Modelul industrial [Art.2 h)] este este aspectul exterior al unui produs sau a unei părţi a acestuia, redat în trei dimensiuni şi definit în acelaşi mod ca şi desenul industrial.
Prin model industrial se înţelege orice formă tridimensională cum sunt: piese de mobilier, încălţăminte, vaze, carcase de aparatură electrică şi altele.

http://www.osim.ro/img/ec.gif  Ce nu poate fi înregistrat ca Desen sau ca Model

Desenul sau modelul industrial care este determinat exclusiv de o funcţie tehnică nu poate fi înregistrat (Art.11). Sunt excluse de la protecţie desenele sau modelele industriale ale căror destinaţie şi aspect contravin ordinii publice sau bunelor moravuri (Art.12). Cererea va fi respinsă dacă încorporează, fără acordul titularului, o operă protejată prin Legea nr.8/96 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, sau orice alt drept de proprietate industrială protejat. Cererea va fi respinsă, de asemenea, dacă constituie o utilizare improprie a oricăruia dintre obiectele ment,ionate în lista cuprinsă în art.6 ter. din Convenţia de la Paris, sau o utilizare abuzivă a emblemelor şi stemelor, altele decât cele menţionate în art.6 ter. din convenţie, la care România a aderat în 1968.





Preluat de pe:
0745150894
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu