vineri, 8 martie 2013

Taxe osim



Inregistrarea unei marci presupune o procedura elaborata si parcurgerea unor pasi bine delimitati de legislatia privind marcile si indicatiile geografice.
Legea nr. 84/ 1998 privind marcile si indicatiile geografice defineste marca ca fiind “orice semn susceptibil de reprezentare grafica, cum ar fi: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale si, in special, forma produsului sau a ambalajului sau, culori, combinatii de culori, holograme, semnale sonore, precum si orice combinatie a acestora, cu conditia ca aceste semne sa permita a distinge produsele sau serviciile unei intreprinderi de cele ale altor intreprinderi”.
Desi conform acestei definitii conditiile par a fi rudimentare, adevarul este diferit. Nu orice semn care prezinta caracteristicile sus mentionate pot fi inregistrate ca marca, aceasta implicand o serie de criterii si cerinte, dovada facand si numarul ridicat de marci refuzate la inregistrare.Taxe-Osim
Fara a intra in detaliile specifice procedurii de inregistrare a marcii sau a explicita totalul conditiilor de admitere la inregistrare, precizez ca una dintre acestea consta si in plata taxelor de inregistrare, publicare si examinare a cererii de marca. Astfel, in functie de teritoriul pentru care doriti sa obtineti drepturi exclusive asupra marcii, inregistrarea acesteia implica costuri variate.
In plan national, marca se inregistreaza prin intermediul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). Odata inregistrata, marca confera titularului drepturi exclusive asupra acesteia.
Supunerea spre inregistrare a marcii presupune implicit plata taxelor aferente inregistrarii. In acest context, art. 22 din Legea nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice stipuleaza ca “OSIM examineaza pe fond cererea de inregistrare a marcii si hotarareste admiterea inregistrarii marcii, in tot sau in parte, ori respingerea cererii de inregistrare a marcii, in termen de maxim 6 luni de la publicarea acesteia, sub conditia achitarii taxelor de inregistrare si de examinare a cererii prevazute de lege” .
OSIM-ul distinge intre taxa de inregistrare a cererii de marca, taxa de publicare si taxa de examinare a acesteia, importanta clasificarii avand cel putin un impact pozitiv asupra viitorului titular de marca: posibilitatea achitarii in transe a sumei totale necesare inregistrarii marcii.






Preluat de pe:
0745150894
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu