vineri, 8 martie 2013

recuperatori datorii



In 2013, incercand sa isi creasca permanent cota de piata, bancile au facut rabat de la politicile de bancare si au oferit de multe ori imprumuturi unor persoane care nu aveau posibilitatea sa le ramburseze.

In timp, pe fondul scaderii veniturilor romanilor, a deprecierii leului, dar si din cauza neglijentei bancare, restantele la credite au crescut mult. In luna mai acestea ajunsesera deja la 1,33 mld. euro, de peste trei ori mai mult fata de luna mai 2008.

Pentru a isi recupera creantele, bancile apeleaza la firme specializate, care de multe ori, din cauza calitatii proaste a restantelor, nu reusesc recuperarea integrala a imprumuturilor.

Astfel, 85% din creditele restante aflate in portofoliul Coface, una din cele mai prestigioase firme de recuperare de pe piata locala, nu ajung sa fie recuperate integral, debitorii efectuand doar plati partiale, chiar si dupa ce sunt adusi in fata instantei, a declarat Alexandra Rusen, B2C Coordinator in cadrul Coface - recuperatori datorii

Aceasta a precizat ca majoritatea creantelor bancare au venit la Coface din partea bancilor din Top 3 bancar - recuperatori datorii

In cazul unei alte firme mari de recuperare, Urban si Asociatii, 60% dintre debitori ajung in instanta, iar creantele nerecuperate reprezinta pana la 15% din totalul datoriilor.

In cazul celor doua firme de recuperare, valoarea medie a creditelor fara garantii restante este modica, de mai putin de 1.000 de euro. La Coface, nivelul mediu al creditelor negarantate din portofoliu este de 1.350 de lei, iar institutia colaboreaza cu bancile doar pentru recuperarile de credite negarantate. Pentru Urban si Asociatii, valoarea medie a creantei este de circa 3.000 de lei, la creditele negarantate, dar creste la cateva mii de euro, la creditele garantate.






Preluat de pe:

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu