joi, 7 martie 2013

recuperari debite



Proceduri privind recuperarea debitelor (inclusiv a penalitatilor):
Enumerare: Notificare, Conciliere, Procedura Arbitrala, Somatia de Plata, Cerere faliment, Actiune in instanta pe dreptul comun.
b) - Notificarea si Concilierea nu implica costuri dar da rezultate numai in cazul in care debitorul este de buna credinta si doreste stingerea unui litigiu in mod amiabil. In general, in astfel de cazuri, se renunta la penalitati.
- Procedura Arbitrala implica costuri mari, trebuie acordul ambelor parti pentru a o incepe, decizia este definitiva si nu permite cai de atac, desi este mai rapida, mai ales fata de dreptul comun.
- Procedura pentru emiterea Somatiei de plata este o procedura rapida, sigura si foarte ieftina - taxa de timbru este fixa, indiferent de suma. Nu imune indeplinirea unei proceduri prealabile dar impune ca creanta sa fie certa si exigibila. Penalitatile nu pot fi recuperate decat daca si ele indeplinesc aceleasi criterii. Are marele avantaj ca nu constituie autoritate de lucru judecat si in caz de respingere a acesteia se poate merge mai departe pe drept comun.
- Cererea de incepere a procedurii de faliment este o procedura greoaie si lunga. Avantajul consta in faptul ca poate forta mana debitorului, deoarece initierea acestei proceduri se inscrie la organele fiscale si la Registrul comertului, nemaiputand sa participe la licitatii si putand fi usor verificat de catre partenerii comerciali. De asemenea se pot bloca conturile debitorului.
- Actiunea in instanta pe dreptul comun este cea mai sigura deoarece permite folosirea oricarui tip de proba (scrisa, testimoniara), iar creanta nu trebuie sa fie certa. De asemenea se pot cere si penalitati. Este insa costisitoare, taxa de timbru reprezinta un procent din valoarea debitului, sunt costuri legate de exepertize si, de asemenea, dureaza foarte mult. Impune indeplinirea unei proceduri prealabile.
c) concilierea directa are loc in baza prevederilor contractule si ale art. 720 indice 1 din Codul de Procedura Civila. Debitorul trebuie notificat si invitat la conciliere. Invitatia trebuie sa ajunga la debitor cu minim 15 zile inainte de data la care va avea loc concilierea. In cazul in care partile se intalnesc se intocmeste un proces verbal de conciliere. Daca debitorul nu vine la data cand a fost convocat se va intocmi un proces verbal in prezenta a 2 martori prin care se va arata abesenta debitorului. Daca partile nu cad de acord asupra litigiului, concilierea directa va fi folosita ca procedura prealabila in instanta.








Preluat de pe:

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu