joi, 7 martie 2013

recuperare creante procedura



1. Este binecunoscut faptul ca alaturi de regulile consacrate de Codul de procedura civila, aplicabile intr-o masura mai mare sau mai mica tuturor cererilor de chemare in judecata adresate instantelor, exista domenii juridice speciale care se bucura de reguli si proceduri specifice.
Astfel, pornind de la importanta si marimea sferei dreptului comercial, in cele ce urmeaza vom analiza procedurile litigioase cu privire la solutionarea unor cereri in justitie, intemeiate pe raporturi juridice apartinand acestei materii, in lumina unor reglementari specifice.
2. In domeniul dreptului comercial, de cele mai multe ori obiectul cererilor de chemare in judecata il constituie debitele pe care reclamantul (creditor) le solicita de la parat (debitor).
Cum Codul de procedura civila reprezinta reglementarea generala in materia introducerii cererilor de chemare in judecata si a judecarii cauzelor, prevederile sale pot fi cu succes aplicate si in cazul litigiilor izvorate din raporturi juridice de drept comercial. “Oricine pretinde un drept impotriva unei alte persoane trebuie sa faca o cerere inaintea instantei competente.” [1] Creditorul sau reclamantul “pretinde” satisfacerea debitului pe care paratul (debitorul) i-l datoreaza si urmareste obligarea acestuia din urma, de catre instanta de judecata, la achitarea sumei respective.
3. In materia recuperarii de creante pe cale judecatoreasca, pe langa binecunoscuta actiune in pretentii reglementata de Codul de procedura civila, legiuitorul roman a introdus si anumite proceduri speciale care au ca scop obtinerea intr-un interval de timp mai scurt a unui titlu executoriu in baza caruia creditorul sa isi poata recupera debitul cuvenit.
Aceste proceduri sunt reglementate de prevederile Ordonantei Guvernului nr. 5/2001 privind procedura somatiei de plata [2] si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 119/2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale [3]. Prima introduce asa numita procedura a “somatiei de plata”, iar cea de-a doua introduce notiunea de “cerere privind creanta de plata” [4].
4. Daca dispozitiile Codului de procedura civila se refera la toate cererile de chemare in judecata, constituind “norma generala”, sfera de aplicare a celor doua acte normative citate mai sus este speciala, fiind strict determinata. Observam ca atat prevederile Ordonantei Guvernului nr. 5/2001, cat si cele ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 119/2007 se aplica doar creantelor “certe, lichide si exigibile”. Din interpretarea textelor de lege [5], putem stabili care sunt conditiile in care se aplica cele doua proceduri: creanta trebuie sa aiba o existenta neindoielnica (sa fie certa), creanta trebuie sa aiba un cuantum precis determinat (sa fie lichida) si creditorul sa poata cere executarea acelei creante, la nevoie chiar silita (sa fie exigibila). Aceste conditii sunt cumulative, neindeplinirea uneia dintre cele trei ducand la respingerea cererilor introduse in temeiul celor doua acte normative speciale.


2. Procedura speciala “somatia de plata”
Pentru incasarea unei creante comerciale, poate fi initiata si o procedura legala speciala numita “somatia de plata”. Legea romana (Ordonanta de Guvern nr.5/2001 privind procedura somatiei de plata) permite creditorului sa inceapa procedura somatiei de plata pentru a-si recupera creanta numai daca aceasta rezulta dintr-un contract commercial constatat printr-un inscris, legal incheiat si daca debitele sunt certe, lichide si exigibile.

Astfel, in cadrul acestei proceduri speciale judecatorul nu face aprecieri privind incalcarea contractului sau vinovatia uneia din parti, acestea facand obiectul procedurii de judecata de drept comun, conform punctului 1 de mai sus. Judecatorul va verifica numai daca debitul indeplineste conditiile prevazute de lege (contract scris, debit cert, lichid si exigibil) si daca apreciaza ca aceste conditii nu sunt indeplinite, va respinge irevocabil cererea de somatie de plata. In acest caz, creditorul va avea dreptul sa porneasca procedura de drept comun pentru recuperarea debitului.






Preluat de pe:

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu