vineri, 8 martie 2013

Marca inregistrata



Ce inseamna “a înregistra denumirea unui produs , a unei firme sau “a inregistra” o emblemă?
 Cand oamenii spun ca intentioneaza sa inregistreze o denumire sau o emblema, utilizand expresia “a inregistra o marca “, in general se refera la inregistrarea acelei denumiri sau a acelei embleme la un organism care gestioneaza , supravegheaza si garanteaza dreptul  acestora la  utilizarea exclusiva a acelor denumiri sau embleme. 
Inregistrarea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci – organismul care gestioneaza, supravegheaza si garanteaza aceste drepturi in Romania, ofera beneficii importante, o marca inregistrata, devenind proprietatea privata a celui care a inregistrat-o si o foloseste pe piata. Prin simpla utilizare a unei denumiri, a unui simbol sau a unei embleme pentru a identifica bunuri si servicii pe piata ia nastere o marca iar cel care a utilizat-o primul devine posesorul acesteia.
Care este diferenta dintre o marca de firma, o marca de produs sau una de servicii?
O marca de produs este reprezentata de orice denumire, simbol sau alt mijloc folosit pentru a identifica sursa/originea unui produs.

Marca- inregistrata

O marca de serviciu este reprezentata de orice denumire, simbol sau alt mijloc folosit pentru a identifica sursa/originea unui serviciu.
O marca de firma este reprezentata de orice denumire, simbol sau alt mijloc folosit pentru a identifica sursa/originea unui complex de produse si servicii.
Din punct de vedere legal nu exista nici o diferenta intre acesti termeni.
Cat timp dureaza inregistrarea unei marci?
Inregistrarea unei marci dureaza in general intre 12-16 luni.
Pentru a fi siguri ca marca pe care o folosim sau pe care dorim sa o folosim nu incalca drepturile unei alte firme sau persoane fizice este extrem de utila o cercetare de marca. O cercetare de marca va identifica daca exista utilizatori cunoscuti ai acelei marci sau utilizatori potentiali care au facut deja demersuri in vederea inregistarii acesteia. In urma cercetarii veti fi informati daca exista altcineva care revendica marca.
In ipoteza in care inregistrez o denumire pentru un produs, ce se intampla daca vreau sa utilizez aceeasi denumire pentru un alt produs?
Daca produsul respectiv este de acelasi tip cu produsul pentru care deja aveti inregistrata o marca, puteti folosi marca dvs.
Daca noul produs este radical diferit de cel pentru care exista deja marca inregistrata, trebuie sa depuneti o noua cerere de inregistrare in care sa solicitati ca marca dvs existenta sa acopere o noua clasa de protectie, clasa in care va fi incadrat noul produs. Toate produsele existente sunt incadrate in anumite clase de protectie functie de specificul fiecaruia. Astfel produsele chimice sunt incadrate intr-o anumita clasa de protectie pe cand mobila este incadrata in alta clasa de protectie. Exista in acest caz urmatoarele posibilitati: fie veti putea utiliza marca respectiva si pe noul produs, neexistand nici un utilizator al acesteia in cadrul noii clase de protectie, fie nu veti putea folosi marca existand deja un utilizator. In acest caz va trebui sa concepeti o alta marca. Daca noul dvs produs este similar cu produsul original pentru care aveti deja protectie iar extinderea protectiei asupra unei alte clase de protectie este justificata trebuie sa analizati impreuna cu un consultant specializat situatia, pentru a gasi o solutie favorabila.






Preluat de pe:

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu