vineri, 8 martie 2013

Inregistrare marci



Cat timp dureaza inregistrarea unei marci?
Inregistrarea unei marci dureaza in general intre 12-16 luni.
Pentru a fi siguri ca marca pe care o folosim sau pe care dorim sa o folosim nu incalca drepturile unei alte firme sau persoane fizice este extrem de utila o cercetare de marca. O cercetare de marca va identifica daca exista utilizatori cunoscuti ai acelei marci sau utilizatori potentiali care au facut deja demersuri in vederea inregistarii acesteia. In urma cercetarii veti fi informati daca exista altcineva care revendica marca.
In ipoteza in care inregistrez o denumire pentru un produs, ce se intampla daca vreau sa utilizez aceeasi denumire pentru un alt produs?
Inregistrare- marci

Daca produsul respectiv este de acelasi tip cu produsul pentru care deja aveti inregistrata o marca, puteti folosi marca dvs.
Daca noul produs este radical diferit de cel pentru care exista deja marca inregistrata, trebuie sa depuneti o noua cerere de inregistrare in care sa solicitati ca marca dvs existenta sa acopere o noua clasa de protectie, clasa in care va fi incadrat noul produs. Toate produsele existente sunt incadrate in anumite clase de protectie functie de specificul fiecaruia. Astfel produsele chimice sunt incadrate intr-o anumita clasa de protectie pe cand mobila este incadrata in alta clasa de protectie. Exista in acest caz urmatoarele posibilitati: fie veti putea utiliza marca respectiva si pe noul produs, neexistand nici un utilizator al acesteia in cadrul noii clase de protectie, fie nu veti putea folosi marca existand deja un utilizator. In acest caz va trebui sa concepeti o alta marca. Daca noul dvs produs este similar cu produsul original pentru care aveti deja protectie iar extinderea protectiei asupra unei alte clase de protectie este justificata trebuie sa analizati impreuna cu un consultant specializat situatia, pentru a gasi o solutie favorabila.
Pot solicita protejarea numelui, logo-ului, si sloganului in aceeasi cerere de inregistare?
Un nume, un logo sau un slogan sunt marci separate. Pentru ca o cerere de inregistrare se refera doar la o marca veti fi nevoiti sa depuneti separat fiecare marca. Astfel veti putea folosi separat si in orice combinatie toate marcile. Daca veti combina un logo cu un nume va trebui sa le utilizati impreuna mereu. Utilizarea separata anuleaza efectele benefice ale protectiei!
Ce se intampla daca am facut demersuri pentru a inregistra o marca dar apoi aflu ca aceasta marca a mai fost folosita de altcineva dar nu a fost niciodata inregistrata?
Rezolvarea situatiei depinde de locul unde a mai fost folosita marca respectiva. Daca denumirea a fost utilizata pe plan national atunci este posibil ca cererea dvs sa fie respinsa si nu veti fi protejat in eventualitatea in care continuati sa utilizati acea denumire iar primul utilizator va putea dovedi ca utilizand denumirea ati dat nastere la confuzie in randul clientilor. Daca denumirea a fost folosita doar intr-o anumita zona, veti putea folosi marca doar in zonele in care nu veti provoca confuzia clientilor. In acest caz va exista o proprietate dubla asupra marcii.
De ce mai trebuie sa fac o cercetare de marca daca oricum in momentul in care depun cererea de inregistrare OSIM face o astfel de cercetare?
Daca veti inregistra marca direct fara a face o cercetare preliminara, veti plati 2-3 milioane de lei, bani pe care ii veti pierde daca cererea va fi respinsa din cauza existentei unei marci asemanatoare sau similare cu a dvs.






Preluat de pe:

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu