vineri, 8 martie 2013

firme recuperare



Bancile sunt sub presiune. Nu isi mai pot permite sa nu recupereze din restante, pentru ca daca depasesc o anumita perioada, restantele trebuie provizionate 100%, ceee ce e profund neconvenabil.
Cele mai multe au inceput inca de prin februarie anul trecut sa isi faca o serie de calcule si au angajat firme de recuperare.

BCR de pilda, din februarie 2009 discuta cu diversi colectori, cu bancile -sora ( in special cu Ceska Sporitelna) pentru a vedea experienta altora in materie de recuperari - firme de recuperare. Pana la urma a rezultat o decizie interna, din care citez: “According to Executive Committee excerpt no 97/ 24.06.2009, DMRR obtained the approval of employment of 22 leased personnel for Early Collection team for 12 months.In the present Early Collection team is organized as follow: 1 supervisor, 2 coordinators (1 for in house activity and 1 for outsourced activity) and 27 collection officers.”

Alte banci s-au prins abia prin iulie 2009 ca musai sa faca ceva si au intrat in panica. Nu prea ar vrea nici sa cheltuiasca milioane de euro pentru a recupera nu se stie cat de la restantieri, da` nu au nici oamenii interni pregatiti pentru o asa de serioasa treaba cum e aia sa`l convingi pe restantier sa vina sa`ti dea inapoi datoriile.

O anumita banca (nu spui care) chiar s-a certat cu reprezentantii unei firme de racketi (a se citi de recuperare creanta). Racketii i-au facut calculele la valoarea restantelor de recuperat si i`au spus “Frate, daca vrei sa iti recuperam 8-9 milioane de euro, ai de achitat fix 2,392,585 eur”. Sefii bancii au urlat “Caaaaaaaat? Moamaaaaa, nu dam atat!”. Si au incercat sa faca in-house colectarea. Cu oameni nescoliti, ca asta`i viata.
Au cumparat casti, telefoane au mutat 50 de oameni intr-o sala special amenajata si au constatat urmatoarele: dupa fix 3 luni, cheltuisera cu totul 467.179 eur si recuperasera fix 19.789 eur. “Futu`i, si`au zis sefii bancii, sunandu`i de urgenta pe racketi. Racketii, relaxati, i`au anuntat ca pretul lor tocmai a crescut cu 15%. Sefii bancii s`au enervat si mai tare, s`au mai uitat o data pe facturile lor interne si i`au chemat sa semneze contractul.






Preluat de pe:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu