vineri, 8 martie 2013

firma de recuperare



Intrebare: Tatal meu are un credit la banca dar a ramas fara servici si nu mai poate achita ratele. Se poate ca firma de recuperare sa ia lucruri din casa (tv frigider etc)daca in casa mai locuieste si fiul lui si viitoarea sotie care au acele electrocasnice?

Procedura executarii silite in cazul contractelor de credit este reglementata prin Codul de procedura civila. Acesta stabileste ca executarea silita poate incepe doar in urma unui titlu executoriu, cum sunt hotararile date de instanta.

Prin urmare, firma de recuperare poate valorifica bunurile detinute de debitor, abia dupa ce parcurge acest proces.

In plus, Codul de procedura civila stabileste ca urmatoarele bunuri nu pot fi supuse executarii silite:

-    bunurile de uz personal sau casnic indispensabile traiului debitorului si familei sale si obiectele de cult, daca nu sunt mai multe de acelasi fel;
-    obiectele indispensabile persoanelor cu handicap si cele destinate ingrijirii bolnavilor;
-    alimentele necesare debitorului si familiei sale timp de 3 luni, iar daca debitorul se ocupa exclusiv de agricultura, alimentele necesare pana la noua recolta, animalele destinate obtinerii mijloacelor de subzistenta si furajele necesare pentru aceste animale pana la noua recolta;
-    combustibilul necesar debitorului si familiei sale socotit pentru 3 luni de iarna
-    scrisorile, fotografiile si tablourile personale si de familie si alte asemenea.

Prin urmare, daca recuperatorul va ameninta ca va ia frigiderul, nu are niciun temei legal in acest sens. Dimpotriva, il puteti reclama pentru amenintare la Politie. Codul Penal prevede ca “fapta de a ameninta o persoana cu savarsirea [...] a unei fapte pagubitoare indreptate impotriva ei [...] daca este de natura sa o alarmeze, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”.

Nici salariul nu poate fi confiscat de catre firma de recuperare, deoarece legea limiteaza poprirea din salariu la maximum o treime din venitul net lunar.
 
 
 




Preluat de pe:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu