vineri, 8 martie 2013

cycle recuperari



Instituţiile la care se înregistrează cei mai mulţi datornici sunt băncile, companiile de comunicaţii (telefonie fixă/mobilă şi internet), firmele de utilităţi, societăţile de leasing, instituţiile financiar-nebancare şi companiile de asigurări.

Când restanţierul nu plăteşte din proprie iniţiativă, creditorul (compania la care datornicii au de returnat bani) apelează la recuperatorii de creanţe, iar suma care trebuie achitată devine restanţă când expiră data scadentă menţionată pe facturi sau pe contracte. Rata de succes a recuperării depinde de vechimea datoriei, de valoarea sumei, de tipul acesteia, dar şi de informaţiile despre datornic, numit şi debitor. Potrivit Cycle European companie de management al creanţelor, rata de succes poate fi de 80 - 90% pentru cazurile cu o vechime de 30 - 90 de zile de la data scadenţei, dar se micşorează odată cu vechimea debitului până la mai puţin de 10%.

Datele Coface România arată că rata medie de succes a colectării de la persoane fizice a scăzut de la 35%-40% în 2008 la 20-25% anul trecut. În ceea ce priveşte companiile, Manuela Mateiescu, de la departamentul administrativ al companiei de colectare Cycle European, spune că gradul de recuperare este de 35 - 40% şi de doar 10 - 20% pentru instituţiile statului.

Potrivit datelor Coface România, cea mai mare întârziere de plată a fost de maximum trei ani. În 2009, suma maximă recuperată de la o persoană fizică  a fost de 34.896 lei, în timp ce în 2008, aceasta a fost de 38.477 de lei.

Specialiştii de la Coltuc afirmă că cea mai mare întârziere la plată în cazul persoanelor fizice este de 245 de zile, iar procedura de recuperare a sumelor restante poate dura între patru şi şase luni. Experţii spun că orice creanţă se prescrie după trei ani dacă un creditor nu şi-a manifestat dreptul de a-şi recupera banii prin acţiune în instanţă sau nu a obţinut o plată parţială ori o recunoaştere a creanţei din partea debitorului.





Preluat de pe:

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu