joi, 7 martie 2013

avocat taxa auto



Taxa auto, în forma în care ea există în România, contravine dispoziţiilor comunităţii europene şi poate fi, prin urmare, contestată de persoanele care au fost nevoite să o plătească.. Există deja mai multe cazuri în care persoane care au achitat taxa auto s-au îndreptat împotriva statului şi au câştigat recuperându-şi astfel banii plătiţi.
Prima variantă a taxei auto şi-a atras imediat dezaprobarea Comisiei Europene care a declanşat în martie 2007 procedurile legale împotriva României.
Comisia a cerut expres modificarea sistemului de taxare a autovehiculelor, argumentând că reglementările actuale sunt discriminatorii în cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar.
“Deşi prin Ordonanţa de urgenţă nr. 50/2008 au fost abrogate articolele din Codul Fiscal, considerate ca fiind contrare dreptului comunitar, privind instituirea aşa zisei taxe de primă înmatriculare, noul act normativ nu a făcut altceva decât să redenumească taxa, transformând-o în taxă de poluare. Astfel, taxa de primă înmatriculare s-a transformat în taxă de poluare, cu o aplicabilitate mai restrânsă şi instituită cu scopul de a taxa poluarea produselor de autoturismele înmatriculate în România dupa data de 1 iulie 2008, potrivit criteriilor alese pentru determinarea acestei taxe.
Legalitatea celei de a doua variante a taxei de primă înmatriculare a fost tranşată de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, care prin hotărârile pronunţate în cauzele Ioan Tatu contra României şi Nisipeanu contra României a stabilit că a doua variantă a taxei, în oricare dinntre formele ei, contravine dispoziţiilor comunitare.În faţa presiunilor Comunităţii Europene, Guvernul României abrogă Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2008 şi adoptă, în schimb, Legea nr. 9/2012.  Noua lege, nu numai că nu se corelează cu dispoziţiile comunitare, însă este discriminatorie, încălcând în mod vădit principiul “, arată avocat Coltuc Marius






Preluat de pe:

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu